top of page

Shiela | Navelbreuk


Navelbreuk

Shiela, een gesteriliseerd Yorkshire Terriër teefje van 8 jaar oud, kwam bij ons in de praktijk omdat de eigenaar twee bulten onder haar buik had gezien. Tijdens het lichamelijke onderzoek werd al snel duidelijk dat het geen melkkliertumoren waren, deze komen regelmatig voor bij oudere teefjes die niet gesteriliseerd zijn. De eigenaar vertelde dat Shiela op éénjarige leeftijd ergens anders gesteriliseerd was en toen een klein navelbreukje had.


Het navelbreukje was alle jaren klein gebleven en had nooit problemen veroorzaakt. Sinds een week merkte de eigenaar dat het breukje groter was geworden. Op het moment van het onderzoek zaten er twee zwellingen parallel van de middenlijn van de buik (zie foto). De linker zwelling voelde zacht aan, een inhoud die voelde als vocht en vet. De rechter zwelling was erg hard, hier leken darmen in te zitten. De symptomen die Shiela op dit moment had waren mild, ze was wat rustiger dan normaal en leek ongemakkelijk. Drinken en eten deed ze nog wel, ook ontlasting had ze nog gehad.


Voor een goed beeld van de inhoud heb ik een echo van de navelbreuk gemaakt. Daar was duidelijk op te zien dat er vocht, darmen en vet in de breukzak aanwezig was. De huid van het abdomen was rood/paars gekleurd, wat me zorgen baarde. Door de druk worden bloedvaatjes dichtgedrukt en het weefsel wat onder de huid zit kan al deels afgestorven zijn door een beknelling. Shiela zou het niet overleven als ze niet geopereerd werd.


De eigenaar wilde haar zeker de kans geven en ging akkoord met een operatie, om te zien of we haar nog konden redden. Het gevaar dat de harde, rode zwelling darmen bevatte, die door beknelling afgestorven waren, was groot. Indien wij zouden zien dat dat aan de orde was zouden we haar laten in laten slapen.


Tijdens de operatie werd voorzichtig de inhoud van de breuk zichtbaar gemaakt. In de zachte zwelling zaten geen darmen, maar vooral omentum (een net dat bestaat uit vet en de organen beschermd). De harde zwelling bevatte, naar verbazing, maar een klein stukje darm dat vastgekleefd was aan het zwartgekleurde omentum (zie foto's onderaan). Het lukte om de darm vrij te krijgen en deze na controle terug op zijn plaats te krijgen. Het omentum was door beknelling afgestorven en werd verwijderd (foto rechtsonder). De navelbreuk werd gerepareerd, een deel van de uitgerekte huid werd geamputeerd en de wond werd gesloten.


Shiela deed het gedurende de operatie erg goed en werd snel wakker. Met extra pijnstillers en antibioticum mocht ze ‘s middags naar huis. De volgende dag kwam Shiela op controle en ging het erg goed met haar. ze had zelfs weer wat willen eten, was weer vrolijk en de wond zag er netjes uit.


Voor zowel de eigenaren als voor ons een mooie dag, want beide partijen hadden er al rekening mee gehouden dat het ook zomaar anders had kunnen aflopen.

Comentários


Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page