top of page

Prostaathyperplasie bij de hond

Goedaardige vergroting van de prostaat, ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die voorkomt bij oude, niet-gecastreerde reuen. Zeker 25% van alle niet-gecastreerde reuen heeft een zodanige vergroting van de prostaat dat hij hiervan last krijgt. Door de constante inwerking van mannelijke geslachtshormonen wordt de prostaat van de reu gevoeliger voor de ontwikkeling van BPH. Wanneer de vergroting van de prostaat onbehandeld blijft, kan dit leiden tot een ontsteking van de prostaat (prostatitis) of prostaatcysten veroorzaken.

 

Wat is de prostaat?

De prostaat is een orgaan dat zich achter de blaas, aan het begin van de urineleider (urethra) bevindt. Dwars door de prostaat heen lopen een tweetal zaadleiders (ducti deferens) die afkomstig zijn van de testikels. De prostaat produceert prostaatvocht, dat vrijkomt bij de zaadlozing en verantwoordelijk is voor de voeding en het transport van de zaadcellen.

 

Symptomen

Wanneer de prostaat te groot wordt gaat hij tegen de endeldarm (colon) aanduwen. Dit kan leiden tot constipatie (verstopping) en tenesmus (moeite hebben met de behoefte doen). De ontlasting heeft daardoor vaak een afgeplatte en dunnere vorm. Ook kunnen er onafhankelijk van het urineren bloeddruppels uit de penis komen of tijdens het urineren kan er bloed bij de urine zitten (hematurie)

 

Diagnose

  • Als uw dierenarts vermoedt dat uw reu een vergrootte prostaat heeft, zal hij een rectaal onderzoek uitvoeren. Standaard worden niet-gecastreerde reuen die op leeftijd zijn ook regelmatig gecontroleerd of de prostaat in orde is. Via een rectaal onderzoek gaat uw dierenarts in de endeldarm met zijn wijsvinger naar binnen. Hij zal met een zijn vinger over de bodem van de darm gaan totdat de prostaat gevoeld kan worden. Is deze te groot en onregelmatig van vorm dan kan dit direct gevoeld worden.

  • Een andere techniek om het vermoeden te bevestigen is het maken van een echografie van de prostaat. Tijdens de echo wordt de blaas opgezocht en door de uitgang van de blaas te volgen komt de prostaat in beeld. Het beeld van de prostaat kan met het apparaat opgemeten worden, zo kan er nauwkeuriger gekeken worden hoe groot de prostaat is (zie foto). Bij honden waar de prostaat meer naar voren en dieper in de buikholte hangt en niet via een rectaal onderzoek gevoeld kan worden is een echografie een goede techniek.

  • Tegenwoordig is er nog een andere manier om BPH te bevestigen, via de zogenaamde Odelis® CPSE test. Het is een eenvoudig, betrouwbaar en bovendien nauwkeurig alternatief voor bovenstaande technieken. Canine Prostaat specifieke Arginine Esterase (CPSE) is een enzym dat uitgescheiden wordt door de prostaatcellen. Hyperplasie van de prostaatcellen induceert een verhoging van CPSE dat gemeten kan worden in het bloed. Uw dierenarts neemt een bloedmonster van uw hond dat ingezonden moet worden naar het laboratorium. De uitslag van deze test is vaak de volgende dag bekend.

 

Behandeling

Er zijn verschillende middelen op de markt om BPH te behandelen. Een definitieve oplossing is uw hond te laten castreren. Meer informatie hierover kunt u vinden onder castratie van de reu. Is dit niet mogelijk wegens een te hoog risico voor de anesthesie doordat uw hond ziek is, of staat u hier echt niet achter, dan zijn Ypozane® en Vetadinon® een alternatief.

  • Ypozane® bevat osateronacetaat, een anti-androgeen steroïd. Dit hormoon bindt zich op de receptoren van de prostaat en voorkomt dat testosteron de prostaat kan binnendringen. Het is een tablet dat één keer per dag, voor zeven dagen, gegeven moet worden en binnen twee weken leidt tot een snelle en duidelijke vermindering van de grootte van de prostaat. Ypozane® is een veilig en werkzaam product dat tot vijf/zes maanden actief blijft. Tevens heeft Ypozane® het voordeel dat het geen invloed heeft op het libido en de spermakwaliteit (wel een tijdelijke vermindering van spermacellen), waardoor het middel goed in te zetten is bij reuen die voor de fok worden gebruikt.

  • Het Suprelorin® implantaat. Zoals u onder castratie van de reu al kon lezen kan Suprelorin® ook gebruikt worden om een reu chemisch te castreren. Suprelorin is een klein staafje dat onder de huid wordt aangebracht. Suprelorin kan afhankelijk van de sterkte zes of twaalf maanden werkzaam zijn. Het nadeel is dat het de eerste drie weken juist een extra stimulatie kan geven waardoor de prostaat iets meer problemen kan geven. De stof die wordt uitgescheiden door het staafje zorgt ervoor dat de testosteronproductie sterk afgeremd wordt en de prostaat verkleint. Het implantaat lost vanzelf op. 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
Broadline, middel tegen vlooien, teken en wormen
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page