top of page

DD | Plaveiselcelcarcinoom

DD is een elf jaar oude, gecastreerde witte kater die bij ons binnenkwam met ernstig aangetaste oren. Op beide oren was er door chronische blootstelling aan UV licht een plaveiselcelcarcinoom ontstaan. Bij katten met witte oorschelpen komt deze tumor frequent voor. Zonnestralen (UV-licht) zijn een belangrijke veroorzaker van een plaveiselcelcarcinoom. Doordat de huid van de witte katten weinig tot geen pigment bevat, hebben ze geen goede bescherming tegen de UV-stralen en kan er schade optreden.


Zoals op de foto’s te zien is ontstaan er zweren en korsten. DD’s oorranden waren rood, verdikt en onregelmatig van vorm. De linker oorschelp was zelfs al deels afgestorven. De beste behandeling voor een kat met zulke aangetaste oren, is het amputeren van de oorschelpen.


We brachten DD onder anesthesie, wasten de oorschelpen grondig en verwijderden de korsten. Tijdens de operatie werden de oorschelpen geamputeerd en de huid werd dichtgehecht. DD kreeg een antibioticum injectie en extra pijnstilling. Na de operatie moest DD een kap dragen zodat hij niet de hechtingen uit de oorschelpen kon krabben.


Tien dagen later kwam de eigenaar terug om de hechtingen te laten verwijderen. Op de foto rechtsonder is te zien hoe DD eruit zag enkele weken na de operatie. Met gecoupeerde oortjes maar zonder pijn.


Om bij gevoelige katten een dergelijke beschadiging door de zon te voorkomen, is het verstanding om de oorschelpen en de neusrug in de zomermaanden preventief in te smeren met zonnebrandcrème. Wanneer het insmeren van de oren en de neus niet genoeg effect heeft, kunt u beter uw kat in de zomer ‘s middags proberen binnen te houden.


DD is een straatkat die door deze familie verzorgd en gevoederd wordt. Bij straatkatten en vooral in Spanje, waar de zon bijna dagelijks schijnt, komt dit probleem frequent voor en kan de beschadiging een ernstige vorm aannemen.

Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page