top of page

Izzy | Nasofaryngeale poliep


Izzy | Nasofaryngeale poliep

Izzy is een jonge, één jaar oude Europese korthaar die door een liefdevolle familie geadopteerd werd van de straat sinds ze een kitten was. Vanaf het begin had Izzy al problemen met etterige oog- en neusuitvloei, waarvoor ze meerdere malen in de kliniek kwam. Straatkatten worden niet ingeënt en krijgen vanaf het begin geen natuurlijke bescherming mee van hun moeder voor katten- en niesziekte.


Als katten besmet worden met niesziekte kunnen ze levenslang drager blijven en komen de symptomen terug als de weerstand daalt. Izzy werd telkens behandeld met antibioticum en pijnstillers waarmee het een tijdje goed ging. Na meerdere bezoekjes aan ons kwam Izzy onlangs op consult omdat de eigenaar had opgemerkt dat ze erg raar ademde. Tijdens het inademen klonk het alsof Izzy een verstopte neus had. Je kon aan haar zien dat ze moeite had met inademen door haar neus en ze zat de meeste tijd met haar bek open.


Het geluid deed me meteen denken aan enkele gevallen die ik tijdens mijn studie in Gent heb gezien. Ook vanwege het feit dat vooral jonge katten met een chronisch verhaal van niesziekte poliepen kunnen ontwikkelen, dacht ik hier direct aan. Nasofaryngeale (in het gebied tussen de neus en de keel gelegen) poliepen ontstaan doordat het slijmvlies (mucosa) door een chronische irritatie verdikt raakt en begint te groeien. Wanneer de poliep zich in de nasofarynx bevindt is deze niet altijd gemakkelijk bij een niet-gesedeerde kat te zien.


Voor een duidelijker beeld stelde we aan de eigenaar voor Izzy te sederen zodat we beter in de mond en ter hoogte van haar zachte gehemelte konden kijken. De eigenaar ging akkoord en hoopte echt dat we iets zouden vinden, want na al die teleurstellingen was ze ten einde raad.


Izzy werd onder narcose gebracht en met behulp van een haakje konden we het zachte gehemelte omklappen. Het vermoeden werd bevestigd en de oorzaak van het geluid hadden we al snel gevonden. Een grote poliep van éém centimer konden we goed uit Izzy’s nasofarynx verwijderen (zie foto).


Na de operatie ontwaakte Izzy snel. Ze kon eindelijk weer ademhalen zonder te snurken. De eigenaar was ons ongelofelijk dankbaar en vond echt dat we arme Izzy hadden gered. De volgende dag ontvingen we een heerlijk bedankje voor de goede zorgen. Ze had Izzy nog nooit zo actief gezien, ze at ineens alles, kon rustig slapen en ademhalen zonder dat het haar moeite kostte. Na zo’n ingreep weet ik nóg beter waarom ik dierenarts ben. Lees hier meer over dit soort poliepen.

Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page