top of page

Ui&Knoflook toxisch voor uw hond&kat

Nog steeds hoor ik vaak in de kliniek dat sommige mensen geen ontwormingstablet gebruiken, maar hun huisdier een teen knoflook geven omdat dit antiparasitair werkt. Dit is sterk af te raden.

 

Ui en knoflook, maar ook bieslook, prei en sjalotten, behoren tot de allium familie en bevatten allemaal de stof thiosulfaat. Thiosulfaat wordt gemakkelijk opgenomen in de bloedbaan van uw huisdier, waar het de celstructuur van de rode bloedcellen afbreekt, wat resulteert in hemolytische anemie. Dit is een ernstige vorm van bloedarmoede en kan leiden tot schade aan vitale organen, zoals het hart en de nieren. 

 

Niet alleen rauwe uien of rauwe knoflook kan schade veroorzaken, ook gedroogd of gebakken is het niet goed voor uw huisdier. De ui is gevaarlijker dan de knoflook en vooral honden zijn hier erg gevoelig voor, 15 tot 30 gram uien per kilogram lichaamsgewicht kan al leiden tot ziekteverschijnselen. Uw hond begint met braken en diarree. Verschijnselen van bloedarmoede treden pas na enkele dagen op. Uw hond wordt sloom, heeft minder uithoudingsvermogen, bleke slijmvliezen, roodbruine urine en een snellere hartslag/ademhaling.

 

Uw dierenarts kan direct na het eten van een hoeveelheid ui of knoflook uw huisdier laten braken. Is het al langer geleden dan kunnen de ziekteverschijnselen alleen worden bestreden door middel van een infuus en medicatie. Er wordt een bloedonderzoek gedaan om te kijken hoe erg de schade is aan de rode bloedcellen en in sommige gevallen is er een bloedtransfusie nodig.

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page