top of page

Cheyletiella bij honden, katten, konijnen

Cheyletiella

Cheyletiella is een vachtmijt die zowel de hond als de kat en het konijn kan besmetten. Een besmetting met deze mijt brengt niet altijd met zich mee dat uw huisdier klachten heeft. Elke diersoort heeft zijn eigen mijt. Cheyletiella yasguri (hond), Cheyletiella blakei (kat) en Cheyletiella parasitivorax (konijn). De volledige levenscyclus duurt drie weken. De volwassen vrouwtjes leggen eitjes die zich hechten aan de vacht. Hieruit komen larven die zich via twee nimfenstadia ontwikkelen tot een volwassen mijt. Cheyletiella is besmettelijk en kan overspringen van het ene huisdier op het andere, en zelfs naar mensen, waarna deze zich meestal bevindt op de armen of het bovenlichaam.

 

Symptomen

Deze mijt wordt vaak ook ‘walking dandruff’ (wandelende roos) genoemd omdat hij overmatige witte schilfers veroorzaakt en de mijten zich daartussen bewegen. We zien dit probleem vaak bij dieren die in de kennel zijn geweest of besmet zijn geraakt tijdens een bezoek aan de trimmer. Naast de schilfers kunnen de dieren ook last hebben van jeukklachten. Vaak komen de mijten voor op de rug en de stop van de neus (tussen de ogen).

 

Diagnose

De dierenarts kan verschillende onderzoeken doen om Cheyletiella aan te tonen. Omdat de mijten aan de oppervlakte van de huid leven, kan het door borstelen verzameld materiaal onder de microscoop worden bekeken. Als alternatief kan een stuk plakband op de huid worden aangebracht en vervolgens met de plakzijde naar beneden op een draagglaasje geplakt worden. Als laatst kan er, zoals ook bij Demodex of Sarcoptes gebruikelijk is, een afkrabsel van de huid gemaakt worden.

 

Behandeling

Alle dieren in de omgeving van de besmette hond of kat moeten behandeld worden. Deze mijt kan gedood worden met behulp van een Frontline®-spray of een pipet die selamectine (Stronghold®) of moxidectine (Advocate®) bevat. Om uw huisdier vrij te krijgen van deze parasiet, dient de behandeling drie keer uitgevoerd te worden met steeds drie weken ertussen. Het reinigen van de omgeving, inclusief het wassen van de rustplaats en dekens, draagt bij aan het bestrijden van mijten in de omgeving. 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page